Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 18/01/18

Ιδιωτική ασφάλιση και οικονομική ανάπτυξη / του Ν. Μαζαράκη

 

Έπειτα από επτά χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία δείχνει να διαμορφώνει προϋποθέσεις σταθεροποίησης και επιστροφής στην κανονικότητα. Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες έχουν εισέλθει σε περίοδο άμβλυνσης και οι αγορές έχουν ισορροπήσει σε ένα modus operandi, παρά τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων που βρίσκονται, δυστυχώς, ακόμη σε ισχύ.  

 

 

Στην θετική αποτίμηση της περιόδου προστίθεται η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, με στόχο την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Όλα δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται σε μία φάση ήπιας ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται για την εποχή μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου το καλοκαίρι τού 2018.

 

Εν τούτοις, παρά τα πρώτα σημεία ανάκαμψης, η θετική εικόνα δεν αποτυπώνεται ακόμη στην πραγματική οικονομία. Η εσωτερική ζήτηση παραμένει υποτονική και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συνεχίζει μειούμενο. Η ανεργία παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται με αργούς ρυθμούς.

 

Μέσα σε αυτό το εύθραυστο περιβάλλον αναδεικνύεται ο σημαντικός και ουσιαστικός ρόλος του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης και η συμβολή του στην σταθεροποίηση και την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 

Η ιδιωτική ασφάλιση, με την κάλυψη πολλών και διαφορετικών μορφών κινδύνου που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, λειτουργεί ως εργαλείο εξομάλυνσης και προστασίας, με προφανή θετικά πλεονεκτήματα για την οικονομία και την κοινωνία. Ταυτόχρονα, μέσω των αποθεματικών της, αποτελεί σημαντική πηγή συγκέντρωσης κεφαλαίων που τροφοδοτούν με την σειρά τους τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της χώρας.

 

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι μία αγορά με σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα. Την προηγούμενη χρονιά ο κλάδος σημείωσε 3,8 δισεκατομμύρια παραγωγή ασφαλίστρων, αυξημένη κατά 4,6%, ποσό που αναλογεί στο 2,1% περίπου του ΑΕΠ. Κατέβαλε 2,5 δισεκατομμύρια αποζημιώσεις στους ασφαλισμένους της, πλήρωσε 500 εκατ. φόρους στο ελληνικό κράτος, διαχειρίστηκε συνολικές επενδύσεις ύψους 13 δισεκατομμυρίων και, το κυριότερο, απασχολεί 25.000 ανθρώπους.

 

Είναι προφανές ότι η ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει αυτές τις επιδόσεις. Αν η ανάπτυξη της αγοράς προσέγγιζε τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους, οι επενδύσεις, από 13 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα, θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ!

 

Η ανάπτυξη όμως κάθε κλάδου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την χώρα και την οικονομία. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ευνοούν την αξιοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης δίπλα στην δημόσια ασφάλιση και προτρέπουν τους πολίτες με κίνητρα, κυρίως φορολογικά, με αποτέλεσμα το καθαρό κόστος της ασφάλισης να μειώνεται και έτσι να γίνεται πιο προσιτή και δελεαστική. Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν υπάρχουν κίνητρα αλλά, αντίθετα, υπάρχουν αντικίνητρα με την μορφή φορολογίας.

 

Με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και οι μεταρρυθμίσεις ολοκληρώνονται, η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι έτοιμη να παίξει σημαντικό ρόλο ως χρήσιμος, θεσμικός εταίρος που λειτουργεί συμπληρωματικά στην δημόσια ασφάλιση, όπως γίνεται εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στον τομέα της υγείας μπορεί να συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια τους Έλληνες πολίτες. 

 

Είναι προς όφελος της κοινωνίας και όλων των πολιτών η καθολική εφαρμογή των ιατρικών κλινικών πρωτοκόλλων, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η άρση των αντικινήτρων (Φόρος Ασφαλίστρων Υγείας 15%) και η δημιουργία κινήτρων –μέτρα που θα δώσουν λύσεις σε χρόνιες παθογένειες που παρουσιάζει το σύστημα υγείας στην χώρα μας και θα κατευθύνουν μεγάλο μέρος της ιδιωτικής δαπάνης υγείας στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

 

Στον τομέα των συντάξεων είναι ανάγκη να στραφούμε, ως χώρα, σε ένα διευρυμένο συνταξιοδοτικό σύστημα, το σύστημα των 3 πυλώνων, που θα έχει μεν ως κύριο άξονα την κοινωνική ασφάλιση, αλλά δεν θα περιορίζεται μόνο σε αυτήν. Πιο συγκεκριμένα, 1ος πυλώνας κρατικός και υποχρεωτικός, με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα, 2ος πυλώνας ιδιωτικός και υποχρεωτικός, με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και την δημιουργία και λειτουργία ανοιχτών συνταξιοδοτικών ταμείων και, τέλος, 3ος πυλώνας ιδιωτικός και προαιρετικός, με αναβαλλόμενα φορολογικά κίνητρα.

 

Στον τομέα των φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα στο κρίσιμο θέμα της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών που προκαλεί ένας σεισμός, δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό μέχρι σήμερα για να προστατευθούν οι πολίτες και οι περιουσίες τους, την στιγμή μάλιστα που όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα.

Η ασφαλιστική αγορά είναι πλήρως έτοιμη να σταθεί δίπλα στις νέες ανάγκες των πολιτών. 

 

Το νέο αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, που ισχύει για όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο σημαντικός εποπτικός ρόλος της Τραπέζης της Ελλάδος και της EIOPA (European Insurance & Occupational Pension Authority), αλλά και οι ενέργειες αυτορρύθμισης του ίδιου του κλάδου μας, θωρακίζουν την φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών, εγγυώνται την εύρυθμη λειτουργία τους και, τέλος, εξασφαλίζουν για τους πολίτες ένα περιβάλλον σιγουριάς και αξιοπιστίας.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση και έχοντας στο κέντρο της προσοχής μας τους ασφαλισμένους, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους, την σωστή ενημέρωση και καθοδήγησή τους, η ΕΑΕΕ αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως:

 

την δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Διαμεσολαβητών

την κατάρτιση δεικτών που θα μετρούν την μεταβολή του κόστους στα νοσοκομειακά προγράμματα

την προώθηση του θεσμού της διαμεσολάβησης για την επίλυση διαφορών με τις ασφαλιστικές εταιρείες σε συνεργασία με τον ΟΠΕΜΕΔ

την επέκταση του επιτυχημένου θεσμού του Φιλικού Διακανονισμού

την συμφωνία service level agreement με τις εταιρείες οδικής βοήθειας

 

Είναι ενέργειες οι οποίες, παράλληλα με τις ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που θα υλοποιήσουμε μέσα στο επόμενο έτος, προάγουν την διαφάνεια, θωρακίζουν την αξιοπιστία της αγοράς μας και οικοδομούν την ασφαλιστική συνείδηση, στοιχεία τα οποία πιστεύουμε ότι θα φέρουν περισσότερους πολίτες κοντά στην ιδιωτική ασφάλιση και θα δημιουργήσουν θετικές προοπτικές για τον κλάδο μας.

 

Για το 2018, λοιπόν, ο κλάδος μας θα εργαστεί για να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια του κάθε Έλληνα, να δημιουργήσει περισσότερη αξία στους ασφαλισμένους του και να συμβάλει στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και στην δημιουργία μιας νέας Ελλάδας.

 

Ν. Μαζαράκης - European Business Review

 

Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, CEO της Metlife

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....